Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ασφαλής χρήση ενός μάρσιπου αγκαλιάς

Σωστή τοποθέτηση του μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς


- Πως ελέγχω αν φοράω σωστά το μωρό μου?

1.Ελέγχοντας τα κρίσιμα σημεία που περιγράφονται στα TICKS , ένα ευκολομνημόνευτο "κανόνα" του UK Sling Manufacturers & Retailers Consortium:


ticks babywearing



Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη σωστή θέση του μωρού σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς :


Μετάφραση εικόνας από http://jeportemonbebe.com/en/safety

2. Στη συνέχεια ελέγχω αν το κεφαλάκι του μωρού υποστηρίζεται σωστά ανάλογα με την ηλικία του.
Ένα μωράκι έως 4 μηνών περίπου θέλει έξτρα στήριξη στο κεφάλι γι αυτό πρέπει το ύφασμα του μάρσιπου αγκαλιάς να φτάνει τουλάχιστον ως τον αυχένα ή στο ύψος των αυτιών.

Δε καλύπτουμε πλήρως το κεφάλι του μωρού ώστε να αναπνέει ελεύθερα και να μπορούμε να το ελέγχουμε κοιτώντας προς τα κάτω!

Αν φοράμε wrap ή ring sling, φροντίζουμε να σηκώσουμε το ύφασμα αρκετά πίσω από λαιμό του ώστε να μη πέφτει το κεφαλάκι του μωρού προς τα πίσω ή να διπλώσει προς τα κάτω.




Σωστή θέση κεφαλιού σε μπροστινή θέση από http://jeportemonbebe.com

Αν φοράμε το μωρό μας σε ένα μει ται, σηκώνουμε τη κουκούλα και τη στερεώνουμε με τα κορδονάκια στο επιθυμητό ύψος. Με ένα bondolino mei tai αυτό γίνεται πανεύκολα: η κουκούλα του πιάνει με velcro πάνω στις ράντες και μπορούμε να το ρυθμίσουμε απεριόριστα, κρατώντας το κεφάλι του μωρού σταθερό χωρίς να το πιέζουμε:

bondolino ecoslings
Νεογέννητο μωράκι σε Bondolino mei tai 

Με ένα μεγαλύτερο μωρό που στηρίζει επαρκώς το κεφάλι του μπορούμε να έχουμε τα χεράκια έξω από το μάρσιπο και το ύφασμα του μάρσιπου χαμηλότερα στη πλάτη του : στηρίζουμε το κεφάλι μόνο όταν κοιμάται.




Μωράκι σε ελαστικό wrap JPMBB


- Πότε δε χρησιμοποιούμε μάρσιπο 

 Ο μάρσιπος αγκαλιάς χρησιμοποιείται για περπάτημα, ελαφριές δουλειές στο σπίτι και βόλτες. Χρησιμοποιούμε τη κοινή λογική στις δραστηριότητες που επιλέγουμε με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του μωρού μας. Έτσι λοιπόν ΔΕ φοράμε το μωρό μας όταν :

-αθλούμαστε (εκτός από αν κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για μαμάδες με μωρά)

-οδηγάμε: μέσα στο αυτοκίνητο το μωρό είναι ΠΑΝΤΑ ΔΕΜΕΝΟ στο κάθισμα του αυτοκινήτου και ποτέ πάνω μας με οποιοδήποτε μάρσιπο.

κάνουμε ποδήλατο : και σε αυτή τη περίπτωση το μωρό κάθεται σε ειδικό καρεκλάκι και όχι πάνω μας


Πολύ προσοχή όταν φοράμε το μωρό για να μαγειρέψουμε. Δε πλησιάζουμε κοντά σε εστίες φωτιάς και προτιμάμε να φοράμε το μωρό στη πλάτη, ώστε να μη καεί ή αρπάξει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο!


1 σχόλιο

  1. ξέχασα να αναφέρω ότι δε είναι επίσης ασφαλές να κοιμόμαστε με το μωρό στο σλινγκ (εμείς, όχι το μωρό) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog design by Rainy Day